Το νέο Zetor Crystal στην έκθεση Země živitelka

Posted by demeter 24/08/2018 0 Comment(s)

Για 45η φορά, η ZETOR συμμετέχει στη διεθνή έκθεση "Země živitelka". Από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου, στους εκθεσιακούς χώρους στο České Budějovice, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και τα έξι μοντέλα ελκυστήρων της ZETOR. Το σπουδαιότερο αξιοθέατο, ωστόσο, είναι η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου ZETOR CRYSTAL HD. Το φημισμένο τρακτέρ γιορτάζει τα 50α γενέθλιά του φέτος.

 

 Όπως κάθε χρόνο, αυτό το καλοκαίρι, η ZETOR TRAKTORS a.s. παρουσιάζει τα προϊόντα της στη δημοφιλή εκδήλωση "Země živitelka". Οι επισκέπτες των εκθεσιακών χώρων στο České Budějovice μπορούν να δουν το κόκκινο χρώμα που χαρακτηρίζει τους κομψούς ελκυστήρες. Παρουσιάζονται ελκυστήρες και των έξι μοντέλων: UTILIX, HORTUS, MAJOR στο νέο design, PROXIMA και FORTERRA. Μια από τις πιο αναμενόμενες στιγμές στο περίπτερο ZETOR είναι η παρουσίαση της καινοτόμου σειράς CRYSTAL σε έκδοση HD με μέγιστη ισχύ 171 ίππων. Οι πελάτες σε όλο τον κόσμο μπορούν να παραγγείλουν αυτό το νέο τρακτέρ από τις 23 Αυγούστου.

 

zeme-zivitelka-7

 

"Το 2018 για τη ZETOR είναι το έτος των νέων μοντέλων και των καινοτομιών. Από την άνοιξη, προσφέρουμε ελκυστήρες με ισχύ 40-70 ίππους: UTILIX και HORTUS. Τον Ιούλιο ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της MAJOR στο νέο σχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια του έτους δρομολογήθηκαν καινοτόμοι ελκυστήρες των σειρών PROXIMA και FORTERRA. Τα νέα χαρακτηριστικά αφορούσαν κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, όπως τα συστήματα πέδησης κλπ. Αλλά η κορύφωση σχεδιάστηκε για το φθινόπωρο όταν αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το νέο ZETOR CRYSTAL HD. Είμαι χαρούμενος που μπορούμε να παρουσιάσουμε το τρακτέρ τόσο στους επαγγελματίες όσο και στο κοινό στην εγχώρια αγορά, στην εκδήλωση "Země živitelka". Είμαι πεπεισμένος ότι ο ισχυρότερος ελκυστήρας στο χαρτοφυλάκιο θα βρει τον δρόμο προς τους πελάτες και θα συνεχίσει την επιτυχημένη παράδοση των 50 ετών », λέει ο Marián Lipovský, Διευθύνων Σύμβουλος της ZETOR TRACTORS a.s.

 

zeme-zivitelka-5

 

Το πρωτοποριακό CRYSTAL χρησιμοποιεί τον καθιερωμένο 6κύλινδρο κινητήρα Deutz με μετατόπιση 6,1 λίτρων και μέγιστη ισχύ 171 ίππων, γεγονός που τον κάνει  τον ισχυρότερο ελκυστήρα στο χαρτοφυλάκιο της ZETOR. Ο κινητήρας πληροί τα πρότυπα εκπομπών STAGE IV, ενώ το σύστημα Common Rail εγγυάται χαμηλή παραγωγή εκπομπών ρύπων. Ο κινητήρας είναι δημοφιλής για τη μεγάλη διάρκεια ζωής του και τη χαμηλή κατανάλωση.

 

Ακριβώς όπως και το καινοτόμο FORTERRA, το CRYSTAL χρησιμοποιεί επίσης το κιβώτιο ZETOR ECO 40 που παράγεται εσωτερικά με εύρος  30/30 ταχυτήτων. Διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων πέντε βαθμίδων με PowerShift και ηλεκτρουδραυλική ρεβέρσα, ο οποίος επιτρέπει στον χειριστή να αλλάζει την κατεύθυνση της διαδρομής χωρίς να χρειάζεται να πιέσει το πεντάλ συμπλέκτη και τα γρανάζια αλλαγής ταχυτήτων. Με τη μέγιστη ταχύτητα των 40 χλμ. / ώρα, το κιβώτιο λειτουργεί με 1,750 σ.α.λ., εξοικονομώντας έτσι το κόστος λειτουργίας κυρίως κατά την κίνηση. Στην πιο συχνή περιοχή 4-12 χλμ / ώρα, προσφέρει 13 ταχύτητες.

crystal-3

 

Δύο βοηθητικοί κύλινδροι παρέχουν ισορροπημένο φορτίο της ζεύξης τριών σημείων και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα 8,5 τόνων. Το CRYSTAL διαθέτει πρόσθετο διανομέα τεσσάρων τμημάτων με ηλεκτρονικό έλεγχο, το λεγόμενο FINGERTIP. Επιτρέπει στον χειριστή να ρυθμίζει την περίοδο και την ποσότητα του παρεχόμενου λαδιού. Επιπλέον, ο διανομέας είναι εφοδιασμένος με ένα μεγάλο αντίστροφο ¾ γρήγορο ζεύκτη για την αποστράγγιση του περιστροφικού υδροκινητήρα. Ένα κοινό χαρακτηριστικό είναι το HER Hitchtronic, το αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης οργώματος - αυτόματη ρύθμιση της οπίσθιας ζεύξης τριών σημείων που εξοικονομεί περίπου το 5-7% των καυσίμων.

 

Η ευρύχωρη καμπίνα του ελκυστήρα διαθέτει 6 κολόνες, ανάρτηση και χαμηλό θόρυβο. Βρίσκεται 10 εκατοστά υψηλότερα, γεγονός που βελτιώνει την θέα από την καμπίνα. Οι εργασίες του χειριστή θα είναι πολύ πιο άνετες, κυρίως λόγω ενός πολυλειτουργικού πίνακα με χειριστήρια μέσα στην καμπίνα, το Bowden Shifting, άνετο περιστρεφόμενο κάθισμα με πνευματική ανάρτηση, νέο ταμπλό, πανοραμικούς καθρέφτες  και παράθυρο οροφής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αερισμό της καμπίνας, προσφέροντας καλύτερη θέα ενώ εργάζεστε με μπροστινό φορτωτή. Ο ελκυστήρας μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένος με οκτώ φώτα LED που φωτίζουν την περιοχή εργασίας γύρω από τον ελκυστήρα. Ο κλιματισμός και το ραδιόφωνο είναι κοινός εξοπλισμός. Όσον αφορά την ασφάλεια, τόσο τα καθίσματα χειριστή όσο και των επιβάτών είναι εξοπλισμένα με ζώνη ασφαλείας. Επιπλέον, το κάθισμα του χειριστή είναι επίσης εξοπλισμένο με έναν αισθητήρα που αποσυνδέει το PTO από τη στιγμή που ο χειριστής εγκαταλείπει το κάθισμα. Σε περίπτωση ανάγκης, το PTO μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά χρησιμοποιώντας τα εξωτερικά χειριστήρια στο πίσω φτερό.

 

crystal-4

 

Το CRYSTAL HD χρησιμοποιεί ανάρτηση μπροστινού άξονα. Αποτελείται από δύο χωριστά ανεξάρτητα αναρτημένους ημι-άξονες και είναι εφοδιασμένο με 100% ελεγχόμενο κλείδωμα διαφορικού. Έτσι, ο χειριστής απολαμβάνει υψηλή άνεση κατά την εργασία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Προαιρετικά, μπορεί να εξοπλιστεί και με λίπανση  κεντρικού άξονα.

 

Ο ελκυστήρας είναι εξοπλισμένος με πιο εξελιγμένο σύστημα πέδησης. Τα πίσω φρένα έχουν πνευματικό έλεγχο, ενώ τα φρένα του εμπρός άξονα έχουν υδραυλικό έλεγχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ασφάλεια του ελκυστήρα όσον αφορά την πέδηση.

 

 Ο όγκος της δεξαμενής καυσίμου είναι 300 lt. ο ελκυστήρας διαθέτει επίσης δεξαμενή ουρίας 23 λίτρων. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 40 km/h,  το μήκος του είναι 5.4μ. και το πλάτος 2,5 m με ύψος ελαφρώς πάνω από 3 m. Πρόκειται για έναν ισχυρό ελκυστήρα, ο οποίος θα προσφέρεται στις δύο εκδόσεις: ZETOR CRYSTAL HD 150 και ZETOR CRYSTAL HD 170. Μόλις ξεκινήσει, το CRYSTAL HD θα γίνει η νέα ναυαρχίδα της ZETOR.

crystal-2

Φέτος, το ZETOR CRYSTAL γιορτάζει 50 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία. Ο ελκυστήρας, που παρουσιάστηκε το 1968, πέτυχε αναγνώριση για το σύνολο της μάρκας λίγο μετά την εισαγωγή του. Η πρώτη καμπίνα ασφαλείας με ανάρτηση στον κόσμο και ο 4κύλινδρος (και από το 1975 επίσης 6κύλινδρος) κινητήρας εξοπλισμένος με ράβδο ζυγοστάθμισης έκανε τον ελκυστήρα  τον πρώτο στον κόσμο όπου ο θόρυβος στην καμπίνα δεν ξεπέρασε τα 85 dB. Μαζί με ένα μοναδικό και επαναστατικό σχεδιασμό, το CRYSTAL ήταν ένας πρώτης κατηγορίας ελκυστήρας σε παγκόσμιο πεδίο την εποχή εκείνη. Τα τρακτέρ ZETOR παρήχθησαν στην εταιρεία στο Μπρνο μέχρι το 1981. Στη συνέχεια, για πολιτικούς λόγους, η παραγωγή μεταφέρθηκε στο ZTS Martin της Σλοβακίας. Τα τρακτέρ από το Martin είχαν χαρακτηριστεί ως ZTS και κατασκευάστηκαν για άλλα 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τριών καινοτομιών. Η παραγωγή της νέας γενιάς του ZETOR CRYSTAL ξεκίνησε στο Μπρνο το 2015.

 

zeme-zivitelka-4

 

Η "Země živitelka" είναι μια διεθνής γεωργική επίδειξη που παρουσιάζει τα γεωργικά μηχανήματα και τις σύγχρονες τάσεις στη γεωργία. Οι εκθεσιακοί χώροι στο České Budějovice φιλοξενούν περισσότερους από 500 εκθέτες από 20 χώρες του κόσμου. Η επίδειξη δέχεται ι περίπου 100.000 επισκέπτες. Το τρέχον έτος της έκθεσης έχει τίτλο "100 χρόνια τσεχικής καλλιέργειας". Μόλις πριν από 100 χρόνια δημιουργήθηκε το εργοστάσιο όπλων του Brno. Το εργοστάσιο ήταν επίσης ο δημιουργός της μάρκας ZETOR το 1946. Η ZETOR συμμετέχει στο "Země Živitelka" από την πρώτη κιόλας χρονιά της, χωρίς καμία απουσία μέχρι σήμερα.