Κατηγορίες

Ιστορία/Φωτογραφικό Αρχείο

Ιστορία/Φωτογραφικό Αρχείο

 

75 Χρόνια

Έχοντας ιδρυθεί το 1946, η ZETOR έχει εξελιχθεί πλέον σε μια από τις  πιο γνωστές εταιρίες σχεδίασης και κατασκευής τρακτέρ στον κόσμο.

Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου τα ZETOR παρέμειναν ως τα μόνα τσέχικα τρακτέρ που συνέχισαν να πωλούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Την εποχή εκείνη, η παραγωγή των τρακτέρ Ζετόρ, γίνονταν σε μια από τις πιο σημαντικές και μεγάλες εγκαταστάσεις της τότε Τσεχοσλοβακίας. Η εταιρεία Zbrojovka Brno διέθετε επίσης και σπουδαίους σχεδιαστές με πείρα στα αυτοκίνητα. Τα πρώτα σχεδιασμένα τρακτέρ ήταν έτοιμα το Νοέμβριο του 1945.Το όνομα ZETOR καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις 17 Αυγούστου 1946.


Η ονομασία προέρχεται από το γράμμα Z (Zet) από το αρχικό γράμμα της Zbrojovka και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης τρακτόρ. Κατά συνέπεια και ZETOR!!!Οι ελκυστήρες της ZETOR ήταν εξ’ αρχής βασισμένοι στις αρχές: στιβαρή κατασκευή, απλότητα στην χρήση, μεγάλη αξιοπιστία και εύκολη συντήρηση, αρχές που διατηρήθηκαν –και διατηρούνται- σε όλα τα μοντέλα της μέχρι και σήμερα. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν η άριστη τεχνική υποστήριξη (σέρβις, ανταλλακτικά)καθώς και η  εγγύηση 24 μηνών που προσφέρει η εταιρεία.  Τα νέα μοντέλα PROXIMA, PROXIMA POWER και FORTERRA HSX ενσωματώνοντας τα 60 χρόνια εμπειρίας της εταιρείας στην κατασκευή τρακτέρ, παρουσιάζουν μεγάλη αποδοτικότητα και υψηλή αξιοπιστία, ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας.  

Η παραγωγή το περασμένο έτος έφτασε τις 8000 τρακτέρ και για το επόμενο έτος αναμένεται σημαντική αύξηση.

Τα τρακτέρ Zetor εισάγονται από το 1955 στην Ελλάδα από την ''Η ΔΗΜΗΤΡΑ''  Α.Ε.  Εκτιμάται πως έχουν πουληθεί έως σήμερα, γύρω στα 33.000 τρακτέρ στην Ελλάδα μόνο!

Τα Zetor στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει μια ιδαίτερη φήμη για την ανθεκτικότητα και ως προς την αποκλειστικότητα στην ειδική αργή ταχύτητα που εξυπηρετούσε, ιδιαίτερα, τους καπνοπαραγωγούς.


 

Σύντομη ιστορία παραγωγής τρακτέρ ZETOR

1946-1960 I Η παραγωγή ελκυστήρων Z25 ξεκίνησε το 1946. Κατά την περίοδο των είκοσι ετών, παρήχθησαν περισσότερα από 160.000 κομμάτια.

1960–1968 I ZETOR εισήγαγε σχεδιασμό ελκυστήρων με βάση την ενοποίηση μεμονωμένων ανταλλακτικών και σειρών μοντέλων. Κυκλοφόρησαν τα πρώτα τρακτέρ της Ενοποιημένης Σειράς  I.

1968 –1991 I Η ZETOR είναι  η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε την καμπίνα ασφαλείας ως μέρος της  Ενοποιημένης Σειράς II. Ο μοναδικός σχεδιασμός των ελκυστήρων αναγνωρίζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Την 1η Νοεμβρίου 1976 ονομάζεται επίσημα σαν Εταιρεία.

1991–2002 I Κυκλοφορία της Ενοποιημένης Σειράς III, η οποία εκτιμάται από τους πελάτες για τη δύναμη και την αντοχή της. Παρουσιάζονται νέες εκσυγχρονισμένες εκδόσεις τρακτέρ με το όνομα προϊόντος της FORTERRA.

2002–2017 I Βασική χρονιά για την ZETOR και την έναρξη μιας νέας εποχής. Η HTC INVESTMENTS a.s. γίνεται ιδιοκτήτης της Εταιρείας και σταθεροποιεί σταδιακά την ZETOR. Στη νέα χιλιετία, η ZETOR συνεχίζει να καινοτομεί και να σχεδιάζει νέα προϊόντα, επεκτείνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της με νέες σειρές μοντέλων: PROXIMA, MAJOR  και το θρυλικό ZETOR CRYSTAL.

2017–2020 I Σταδιακή επέκταση των  μοντέλων και της προσφοράς προϊόντων μικρών ελκυστήρων ειδικής χρήσης  PRIMO, COMPAX, UTILIX και HORTUS. Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του νέου σχεδιασμού ZETOR από τον Pininfarina σε σειρές μοντέλων 80-170 HP. Η επωνυμία και η Εταιρεία επικεντρώνονται στους πελάτες και στην ανάπτυξη δικτύου αντιπροσώπων.
  

 

Με αφορμή την επέτειο, ένας νέος ιστότοπος θα είναι διαθέσιμος, www.zetor75.com, τεκμηριώνοντας τα 75 χρόνια ανάπτυξης της μάρκας ZETOR. Ενημερωθείτε για μεμονωμένες εκδηλώσεις στον ιστότοπο και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Εμφάνιση:
Ταξινόμηση: